Fokkerij

Onze schapenfokkerij wordt bedreven op ongeveer 7 ha grasland. Er is bewust gekozen voor het fokken van de Engelse Texelaar. Deze stamt af van de Nederlandse Texelaar. De Engelse Texelaar is echter langer en ruimer en geeft daardoor met de geboorte minder problemen dan de Nederlandse Texelaar. De Engelse Texelaar groeit harder en is een stuk vitaler.

De Engelse Texelaar is een ras dat goed combineert met andere rassen. Het levert krachtige, snelgroeiende en goed gespierde lammeren.

Wij importeren Engelse Texelaar ooien uit Engeland, maar fokken daarnaast de Engelse Texelaar ooitjes grotendeels zelf. De ooien worden door een zuiver Engelse ram gedekt. Van de jonge ooitjes die hieruit voort komen houden wij een gedeelte zelf aan. Bij de selectie kijken wij naar de juiste overerving en een mooi exterieur. Hierbij letten wij op goede moedereigenschappen zoals gemakkelijk aflammeren en vitale lammeren.

Om een goede vruchtbaarheid onder onze schapen te behouden is het een vereiste dat het ooitje van een meerling afkomstig is.

 

Doelstellingen

Onze doelstellingen in de Engelse Texelaar fokkerij:

1.  Twee lammeren bij een volwassen ooi die ook gemakkelijk moeten aflammeren.

2.  Snelle groei van de lammeren en ooien die lang “doorgroeien” en een gewicht van 100 kilo kunnen bereiken
3.  Een beste bespiering, gepaard met veel rasuitstraling.
4.  Jaarlingen moeten in staat zijn om probleemloos te kunnen lammeren.

Wij dekken in principe al onze ooilammeren in oktober of november bij een minimaal gewicht van 45 tot 50 kg. Hierbij is de totale ontwikkeling van het ooilam van belang. Wij maken hiervoor gebruik van een jonge ram. Hierdoor krijgen wij snel duidelijkheid over de eigenschappen die de ooilammeren en de jonge ram overerven.

Wij volgen de ontwikkelingen binnen de Engelse Texelaarfokkerij in Groot-Brittannië. Hierbij letten wij vooral op het gebruik van de rammen en de overerving. Wij importeren regelmatig rammen uit Engeland om de kwaliteit van onze lammeren vast te houden. Hierbij selecteren we rammen op grootte in combinatie met bespiering en de groeisnelheid.